אדם המשרת בצבא, או כזה המחויב בשירות צבאי ואינו נעתר לו, נתון לסמכויות האכיפה של המשטרה הצבאית החוקרת הידועה בראשי התיבות שלה – מצ"ח. חלק מסמכויות אלו כוללות גם חיפוש בבית של החייל, תוך אפשרות לתפוס כל ראיה שעשויה להיות רלוונטית לטובת החקירה שבמסגרתה בוצע החיפוש.
יחד עם זאת, מצ"ח הינה רשות שלטונית הכפופה לכללי מנהל שהראשי בהם הוא הכלל הקובע כי הרשות אינה יכולה לבצע מה שלא הותר לה בחוק. בהתאם, חיפוש בביתו של חייל נדרש להיות על פי מגבלות החוק, וחריגה מהן עשויה להוות טעם כבד משקל לביטול תוצרי החיפוש וכפועל יוצא מכך למנוע את האפשרות לעשות בהם שימוש להרשעת החייל שבביתו בוצע החיפוש.
מה התפקיד של מצ"ח?
מצ"ח, שראשי התיבות שלה היא משטרה צבאית חוקרת, היא הגוף האחראי על חקירת חיילים בגין עבירות המבוצעות במסגרת שירות סדיר ומילואים. ככל שמדובר בעבירה שמבצע אדם כאזרח, או כזו שמבצע חייל במסגרת חייו האזרחיים ללא זיקה כלשהי לשירותו הצבאי, הרי שהטיפול בה אינו בסמכות מצ"ח.
בתוך כך, קיים חריג בולט המאפשר למצ"ח לפעול נגד חייל ביחס לעבירה המבוצעת על ידו שלא במסגרת השירות הצבאי והוא – עבירות סמים. פירוש הדבר שבמקרה של ביצוע עבירת סמים דוגמת סחר או החזקת סם בעת חופשה מהצבא, הן יטופלו על ידי מצ"ח, חרף ביצוען בנסיבות אזרחיות.
מה מותר למצ"ח לעשות במסגרת חקירה?
היקף סמכויותיה של מצ"ח אינו שונה מהותית מהיקף הסמכויות של משטרת ישראל, בצד העובדה כי עיקר השוני ביניהן נוגע לסוג הציבור וסוג העבירות שבסמכותה לחקור. בהתאם, ניתנה למצ"ח סמכויות שונות, במסגרת הוראותיו השונות של חוק השיפוט הצבאי, לביצוע פעולות שיסייעו לה לבצע את תפקידה בצורה יעילה ומעשית. אחת מסמכויות אלו היא הסמכות לבצע חיפוש בביתו של חייל המעורב בביצוע עבירה.
מהו חיפוש לא חוקי?
הסמכות הניתנת למצ"ח במסגרת חוק השיפוט הצבאי לשם ביצוע חיפוש בביתו של אדם כחלק מחקירת עבירה פלילית, אינה סמכות בלתי מוגבלת. ראשית, הכלל הוא כי חיפוש יבוצע במסגרת צו חיפוש הניתן על ידי בית דין צבאי. הווה אומר, שבעת התגבשות צורך בביצוע חיפוש, על מצ"ח לפנות לבית הדין ולנמק מולו מדוע קיים צורך חוקי בביצוע חיפוש כמבוקש על ידה.
יחד עם זאת, חוק השיפוט הצבאי מקנה לשוטר צבאי את הסמכות לבצע חיפוש ללא צו, אך מורה כי חיפוש מסוג זה יבוצע רק באחד מהמקרים הללו:
- יש חשד סביר כי מבוצע בבית מעשה פשע (עבירה שהעונש המירבי בצידה עולה על 3 שנות מאסר) או שבוצע בה פשע בטווח של מספר שעות לאחור.
- המחזיק החוקי בבית פונה אל המשטרה לעזרה.
- אדם אחר המצוי בבית פונה לעזרה וקיים חשד סביר כי מבוצעת בבית עבירה מכל סוג שהוא.
- מותרת כניסה במסגרת מרדף אחר אדם המתחמק ממעצר או משמורת חוקית.
מה ניתן לעשות במקרה של ביצוע חיפוש לא חוקי על ידי מצ"ח?
מערכת המשפט הצבאית אינה פועלת בחלל ריק והיא נתונה לערכים וכללי יסוד של המשפט הישראלי ובהם הצורך לשמור על זכותם של נחקרים לפרטיות וכבוד. בהתאם, ביצוע חיפוש בלתי חוקי הוא מעשה המנוגד לערכים אלו ובעיקר כזה אשר חורג מארגז הכלים הרחב ממילא הנתון בידי מצ"ח לשם ביצוע פעולות חקירה מהותיות.
בתוך כך, במקרה של ביצוע חיפוש בצורה פסולה ובניגוד לחוק, באפשרות החייל באמצעות בא כוחו, לעתור לפסילת הראיה שהושגה באמצעים פסולים. הכלל המאפשר פסילת ראיות הוא תוצר של פסיקה של בית המשפט העליון, אשר מצא את דרכו אל פקודת הראיות בשנת 2022 עם תיקון סעיף 56(א) המקנה סמכות ברורה בידי מערכת המשפט לפסול ראיה שהושגה שלא כדין.
סמכות החיפוש של מצ"ח – לא סמכות מוחלטת
סמכות החיפוש היא כלי חשוב במאבק של גופי אכיפת החוק כנגד מבצעי עבירות. החיפוש מאפשר לאתר ראיות כבדות משקל וממצאים שיאפשרו לגוף החוקר לקבל תמונה מלאה אודות החשוד או המעשה המיוחס לו. עם זאת, מדובר בסמכות מוגבלת במקרה של חריגה מהגבולות הנתונות למצ"ח עד כדי חיפוש לא חוקי, ניתן בסיוע עורך דין צבאי מנוסה ומיומן לפעול לשם פסילת תוצרי החיפוש.
*תודתנו למשרד עורכי דין שחר זמלר, על תרומתו לתוכן זה.