צה"ל רואה את השימוש בסמים כפעולה חמורה ביותר, ולכן מבצע לעתים תכופות בדיקות סמים בקרב חייליו. מאמר זה יסביר, בין היתר, מה מותר ומה אסור באשר לבדיקות סמים בצבא.
האם מותר לחייב חייל לבצע בדיקת סמים?
בדיקות סמים בצבא נעשות, בדרך כלל, על ידי כך שצה"ל דורש מחייליו לבצע בדיקת דם או בדיקת שתן, שכן בדיקות שכאלה יכולות לאתר שרידי סמים.
סעיף 127א לחוק השיפוט הצבאי קובע שאם חייל נצטווה לבצע בדיקת דם או בדיקת שתן וסירב לעשות כן, דינו מאסר שנתיים.
ואולם, לא בכל המקרים ניתן לחייב חייל לבצע בדיקת דם או בדיקת שתן (הן מהוות, למעשה, בדיקת סמים).
ניתן לחייב חייל לעשות כן, או למסור דגימת דם או דגימת שתן, רק אם מוצא צו שמחייב זאת, ולא תמיד ניתן להוציא צו זה. בנוסף, כל צו שכזה צריך תמיד להיות חתום על ידי קצין שיפוט בכיר.
כמו כן, כיום, חייל המסרב לבדיקת סמים, לא נשפט, במקרים מסוימים, בבית דין צבאי, אלא רק בדין משמעתי.
חקירת מצ"ח בגין שימוש בסמים – האם מותר לעצור את החייל?
חייל שמזומן לחקירת מצ"ח בגין שימוש בסמים, וקיימות ראיות חד משמעיות לכך שהוא אכן השתמש בסמים – הוא נעצר מיד. משך מעצרו של החייל תלוי בכמות הסמים שבה השתמש ובמספר הפעמים שהשתמש בסמים.
אם אין כל ראיות לכך שהחייל השתמש בסמים – אסור לעצור אותו, אלא יש לשחרר אותו מיד עם תום החקירה.
בנוסף, החייל יכול לסרב לדרישת החוקרים במצ"ח לכך שימסור דגימת דם או דגימת שתן אם אין ראיות, שכן הוא יכול לטעון שמסירת דגימת דם או דגימת שתן מהווה פגיעה בזכותו לפרטיות, שכן זהו למעשה חיפוש פנימי.
ישנם חוקרי מצ"ח שמחייבים את החייל הנחקר למסור דגימת דם או דגימת שתן גם בהיעדר ראיות, אך במצב שכזה כתב האישום נגד החייל יכול להיות מבוטל.
המקרה היחיד שבו ניתן לחייב חייל למסור דגימת דם או דגימת שתן הוא כאשר הוצא צו קש"ב על ידי קצין שיפוט בכיר במצ"ח לאחר שבחן את כלל הראיות שיש כנגד החייל.
סירוב החייל למסור דגימת דם או דגימת שתן במצב שכזה, מהווה עבירה צבאית.
יש ראיות לכך שהחייל השתמש בסמים – מה ניתן לעשות?
אם יש ראיות לכך שחייל השתמש בסמים, לרוב על ידי מציאת שרידי סמים בבדיקת דם או בבדיקת שתן שמבצע החייל,
והמסקנה היא שהחייל השתמש כמה פעמים בסמים בעת שירותו הצבאי (אך רק בחופשות ולא בעת ששהה בבסיסו), הוא מופנה להליך בשם "תקופת מבחן".
תקופת המבחן נמשכת עד שהחייל משתחרר מהצבא, ולכל אורכה החייל צריך למסור דגימות שתן, על מנת להוכיח שהוא לא משתמש בסמים כלשהם.
יש לציין, שאם החייל לא משתמש בסמים במהלך תקופת המבחן, אך מבצע עבירה אחרת, הוא לא יכול לסיים את שירותו הצבאי באופן מלא ותקין.
אם במהלך תקופת המבחן החייל לא משתמש בסמים ולמעשה לא מבצע כל עבירה שהיא, נסגר התיק הפלילי נגדו בלא כלום.
עם זאת, אין לראות את תקופת המבחן כ"פתרון": הצבא שואף שמלכתחילה חיילים לא ישתמשו בסמים, לא בחופשות ובוודאי שלא במסגרת הצבאית. בנוסף, יש לציין שישנם מקרים שבהם החייל המשתמש בסמים לא מופנה לתקופת מבחן, אלא מועמד לדין באופן אוטומטי (אם ישנן ראיות). מקרים אלו הם:
- כשהחייל הוא איש קבע
- כשמדובר בסחר בסמים
- כשהחייל משתמש באופן קבוע בסמים
- כשהחייל משתמש בסמים קשים.