מערכת המשפט הצבאית היא מערכת משפט נפרדת ושונה מזו האזרחית. לפיכך, ישנן פעולות מסוימות, שבהתאם לתשובה לשאלה האם הן מבוצעות במהלך השירות הצבאי או באזרחות, נקבע דינו של המבצע. אחת מפעולות אלה היא שימוש בקנאביס.
כיצד צה"ל אוכף את השימוש בקנאביס?
צה"ל אוכף את השימוש בקנאביס לעתים קרובות מאוד, זאת על ידי דרישה מהחיילים לבצע בדיקת שתן או בדיקת דם, על מנת לאתר שרידי קנאביס.
לפי סעיף 127א לחוק השיפוט הצבאי, אם חייל נצטווה להיבדק וסירב לכך, דינו מאסר שנתיים.
עם זאת, יש לציין שלא תמיד ניתן להוציא צו שמחייב חייל למסור דגימת שתן או דגימת דם (ותמיד קצין שיפוט בכיר צריך לחתום על צו שכזה).
כמו כן, קיום המדיניות בצה"ל היא מעט מקלה יותר, וישנם מקרים שבהם חייל שמסרב להיבדק נשפט רק בדין משמעתי, ולא בבית דין צבאי.
נמצאו לך בדם או בשתן שרידי קנאביס? כנראה שתופנה לתקופת מבחן
לפי מדיניות האכיפה בצה"ל, אם בדם או בשתן של חייל נמצאו שרידי קנאביס, ומהראיות ניתן להסיק שהחייל השתמש בסם זה מספר פעמים בזמן ששירת בצבא אך לא במסגרת הצבאית (כלומר, רק בחופשות) – החייל מופנה להליך שמכונה "תקופת מבחן".
בתקופה זו, שנמשכת עד שחרורו של החייל מצה"ל, צריך החייל למסור דגימות שתן כדי להוכיח שהוא לא משתמש בקנאביס או בכל סם מסוכן אחר.
כמו כן, כדי לסיים את השירות הצבאי באופן מלא ותקין, החייל צריך להימנע מביצוע כל עבירה נוספת (אם כי, מיותר לציין, שתמיד יש להימנע מביצוע כל עבירה שהיא).
אם החייל עובר את תקופת המבחן בהצלחה – התיק הפלילי נגדו נסגר ללא כל אישום, ולעובדה שבדם/בשתן של החייל נמצאו בעבר שרידי קנאביס, אין כל משמעות ו/או השפעה על המשך חייו של החייל.
ואולם, חשוב להבהיר שצה"ל לא מעודד שימוש בקנאביס או בכל סם אחר כלל, לא במסגרת הצבאית ולא מחוצה לה.
בנוסף, חשוב לציין שאם החייל הוא איש קבע, או שמדובר בשימוש קבוע בסמים, או בשימוש חד פעמי אך בסמים קשים, או בסחר בסמים – הדבר גורר העמדה לדין (בהתקיים ראיות) באופן אוטומטי, והמבצע לא מופנה ל"תקופת מבחן".
חקירת מצ"ח בגין שימוש בקנאביס
אם החייל מזומן לחקירת מצ"ח בגין שימוש בקנאביס, וישנן ראיות חד משמעיות (כולל בדיקת דם או בדיקת שתן) לכך שעשה כן – הוא נעצר באופן מיידי.
משך המעצר נקבע בהתאם לכמות הקנאביס שבה השתמש החייל ומספר הפעמים שהשתמש בסם זה.
אם אין ראיות לכך שהחייל השתמש בקנאביס – הוא משוחרר כשחקירתו תמה.
חשוב להבהיר, שאם כאמור אין ראיות לשימוש בקנאביס, כולל דגימת שתן, והחוקרים במצ"ח מבקשים דגימה שכזו מהחייל – הוא יכול לסרב לכך, בטענה שהדבר מהווה חיפוש פנימי שפוגע בזכותו לפרטיות.
אם למרות זאת החוקרים מחייבים את החייל למסור דגימת שתן, ייתכן שכתב האישום נגדו יבוטל.
רק אם קצין בכיר במצ"ח הוציא "צו קש"ב" לאחר ששקל את כל הראיות כנגד החייל, ניתן לחייב את האחרון למסור דגימת שתן, ואם הוא מסרב לכך, הוא למעשה עובר עבירה צבאית.
הסדר מותנה בגין שימוש בקנאביס במהלך השירות הצבאי
בעבירות שימוש בקנאביס במהלך השירות הצבאי, הסדר מותנה מהווה הסכם שלפיו החייל החשוד בשימוש בקנאביס מתחייב להודות שעשה כן,
ולעמוד במספר תנאים שייקבעו בהסכם (למשל, למסור דגימת שתן במשך כמה חודשים, בהתאם לדרישות מצ"ח). מהצד השני, מתחייבת התביעה, כל עוד החייל עומד בהתחייבויותיו, לסגור את התיק הפלילי של החייל בלא כלום.
המקרים שבהם ניתן להגיע להסדר מותנה בגין שימוש בקנאביס במהלך השירות הצבאי הם, למשל:
- שימוש בקנאביס שלא במסגרת הצבאית (כלומר – לא בבסיס הצבאי, אלא כאמור בחופשות)
- החזקת קנאביס לצריכה עצמית בלבד ובכמות לא גדולה
- החזקת קנאביס שלא במסגרת הצבאית (כלומר, באזרחות) וסירוב למסור דגימת שתן בחקירת מצ"ח
- שימוש בקנאביס מספר פעמים בעת חופשה, וסירוב לבדיקת שתן באמצעות חקירת מצ"ח.