Lawcast_MainPic משפט צבאי
Lawcast_MainPic משפט צבאי
פנייה לייעוץ אישי



    חקירת מצ"ח – המדריך המשפטי לחייל הנחקר

    אם חייל צה"ל חשוד בביצוע עבירה, הוא לרוב מזומן לחקירה ביחידה הצבאית שאחראית לביצוע חקירות משטרתיות בתוך צה"ל – יחידת מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת). מאמר זה ישמש כמעין "מדריך משפטי" לחייל הנחקר במצ"ח.

    חקירת מצ"ח - המדריך המשפטי לחייל הנחקר

    תוכן עניינים

    חשוב שתפנה לעורך דין

    חיילים רבים שנחקרים במצ"ח הם אנשים צעירים, וחקירת המצ"ח היא החקירה המשטרתית הראשונה שבה הם נמצאים. לכן, חשוב שכל חייל שמזומן לחקירת מצ"ח ידע שיש לו זכות לפנות לעורך דין לענייני צבא, ואפילו חשוב שיעשה זאת.

    רבים חושבים שאם החייל כלל לא ביצע את העבירה שבגינה הוא מזומן לחקירת מצ"ח, אין כל סיבה שיפנה לעורך דין, שכן הוא יכול להוכיח ולשכנע די בקלות את החוקרים שהוא לא ביצע את אותה העבירה.

    בפועל, מחשבה זו אינה נכונה. ברוב החקירות במצ"ח, מפעילים החוקרים "תרגילי חקירה" על הנחקר.

    לדוגמא, הם יכולים לשאול את החייל הנחקר את אותה השאלה מספר פעמים, אך בכל פעם ניסוח השאלה הוא שונה, מה שיכול לגרום לחייל הנחקר לחשוב שמדובר בשאלות שונות ולפיכך לענות תשובות שונות.

    החוקרים עושים זאת במטרה "להפיל" את החייל הנחקר.

    מכאן ניתן להבין שחשוב שכל חייל שמזומן לחקירת מצ"ח יפנה לעורך דין, גם אם הוא כלל לא ביצע את העבירה המיוחסת לו. עורך הדין יכול וצריך להכין את החייל לחקירה ולומר לו מה צפוי לקרות בה.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      זכויות נוספות שעומדות בפניך

      מלבד זכותו (ויהיו שאף יגידו, חובתו) של כל חייל שמזומן לחקירת מצ"ח לפנות לעורך דין, עומדות בפני אותו חייל זכויות נוספות.

      בולטת מבין אותן זכויות היא זכות השתיקה. החייל הנחקר, בניגוד למה שרבים חושבים, לא חייב להשיב על כל השאלות שהוא נשאל בחקירתו, אלא יכול פשוט לשתוק.

      הדבר רלוונטי גם לגבי אזרחים שנחקרים במשטרה. ואולם, חשוב שהחייל הנחקר לא יממש באופן אוטומטי את זכות השתיקה שלו, שכן היא אמנם יכולה לסייע לו,

      אך במקרים רבים היא יכולה לחזק את הראיות שיש נגדו ולהשפיע על המשכו של ההליך שמתנהל נגדו. לכן, חשוב שהחייל הנחקר יתייעץ עם עורך דינו בנושא, ורק אם שניהם מגיעים למסקנה שאכן כדאי שהחייל לא יענה על השאלות שהוא נשאל – החייל יכול וצריך לממש את זכות השתיקה שלו.

      בנוסף, לחייל הנחקר יש זכות לכתוב את כל הנאמר בחקירה, גם אם החוקר טוען שזכות זו לא עומדת בפני החייל הנחקר. כמו כן, אם החוקר אומר לחייל שחבריו ליחידה הפלילו אותו, יכול האחרון לבקש מהחוקר הוכחה לכך.

      מי שצריך לעדכן את החייל הנחקר בדבר זכויותיו בחקירה הוא עורך הדין. לא רק שהחייל הנחקר צריך להיות מודע לזכויות העומדות בפניו, אלא גם חשוב שיתעקש ויעמוד עליהן (גם ובעיקר אם החוקר טוען שזכויות אלה לא עומדות בפניו) – עד שיקבל אותן.

      אל תתחבר עם אף אחד שקשור לחקירה

      חלק מתרגילי החקירה שמפעילים החוקרים, מופעלים עוד לפני שהחקירה מתחילה. למשל, החוקרים יכולים לשבת ליד החייל הנחקר בעודו ממתין לחקירתו,

      לשתות ו/או לאכול איתו, ולפתח איתו שיחה מעין חברית במטרה למצוא חן בעיניו ולרכוש את אמונו. כמו כן, החוקרים יכולים להציג את עצמם כמי שזומנו אף הם לחקירת מצ"ח,

      ולשאול את אותו חייל למה זומן לחקירה, וכך הם מחלצים ממנו מידע שעלול להפליל אותו.

      חקירת מצ"ח - המדריך המשפטי לחייל הנחקר

      על כל חייל שמזומן לחקירת מצ"ח להבין שמרגע צאתו מביתו לחקירה ועד לרגע שחרורו מהחקירה, אסור לו לשתף איש במידע אישי פרט לעורך דינו, וכן אסור לו להתחבר עם אנשים שהוא אינו מכיר,

      שכן הדבר יכול בסופו של דבר לפעול לרעתו ולסבך אותו.

      החוקרים הם נגדך

      בניגוד למה שאולי מקובל לחשוב, חוקרי מצ"ח לא שואפים להגיע לאמת בהכרח, והם לא מעוניינים בטובת החייל הנחקר. ניתן אפילו לומר שהם פועלים נגד החייל הנחקר,

      ושאיפתם היא למצוא כמה שיותר ראיות לגבי כמה שיותר אנשים.

      לכן, חשוב שכל חייל שנחקר במצ"ח יידע שגם אם החוקרים מדברים איתו בצורה חברית, ב"גובה העיניים" וללא כל צעקות או איומים למיניהם, מדובר גם כן בתרגיל חקירה, ולמעשה החוקרים כלל לא מעוניינים בטובת החייל הנחקר, אלא להיפך.

      בנוסף, חשוב שהחייל הנחקר יהיה מודע לכך שמהרגע שבו הוא נעצר או מעוכב לחקירה, כל דבריו מוקלטים ו/או נרשמים, כדי "להפילו". לכן, חשוב שהחייל הנחקר ישקול היטב את דבריו מהרגע שבו הוא נעצר או מעוכב לחקירה.

      הראה לחוקרים שאתה רגוע וקר רוח

      אין ספק שחקירת מצ"ח היא סיטואציה מורכבת, קשה ומלחיצה, בפרט אם מדובר בחקירה המשטרתית הראשונה שהנחקר נמצא בה.

      חרף עובדה זו, חשוב שבמשך כל שלבי החקירה, החייל הנחקר יראה לחוקרים שהוא רגוע וקר רוח.

      חקירות מצ"ח רבות לא מתנהלות על ידי חוקר אחד אלא על ידי שני חוקרים, שאחד מהם שקט יותר, נעים יותר ואולי אף ענייני יותר, ואילו השני תוקפני, בוטה, ישיר ומאיים יותר. אכן, החוקרים הם נגד הנחקר,

      כמו שנאמר, ואף על פי כן חשוב שהנחקר לא יילחץ מהתוקפנות, הבוטות, הישירות והאיומים ולא יושפע מכך, אלא שיידע שזהו תרגיל חקירה נוסף שמפעילים החוקרים, במטרה להלחיץ אותו, ולכן חשוב שלא ישתף פעולה בנושא.

      באתר משפט צבאי Lawcast תוכן משפטי העוסק בזכויות חיילים בצבא, חקירות מצ"ח, עבירות סמים בצבא ועוד. יחד עם זאת, מאחר שמידע משפטי מטבעו מתישן ומשתנה, על הקורא לקחת בחשבון המידע באתר אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני עם עורך דין צבאי. המסתמך על האמור באתר, עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8054051 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף